maandag 5 januari 2015

Niet hier klikken! Nieuwsgierig?

"Laatst was ik aan het rondneuzen op het internet en was ik een stukje aan het lezen over hoe ik bepaalde dingen in Photoshop kon maken. Vervolgens stond er een heel lijstje over allerlei zaken waar je informatie over uit kon halen, en onderaan dat lijstje stond: "NIET OP KLIKKEN". Op zo'n moment wordt mijn nieuwsgierigheid gewekt... Mijn gedachten dachten niets anders meer dan snel, snel op klikken! Zou jij dat ook hebben gedaan? En doe jij dit nu ook?"


pictogrammenwinkel.nl
vskins.nl
Zo bijvoorbeeld ook de deuren die een bordje erop hebben met "niet betreden", of "niet aanraken". Dit soort signalen laat de nieuwsgierigheid in mensen naar boven komen. Ze willen dan alleen maar nog liever weten wat er zich afspeelt achter deze geheime deur. Als je iets verbiedt of iets achterhoudt, is dat ook een principe die je kunt gebruiken om je nieuwsgierigheid aan te wakkeren. Bij mij werkt dit in elk geval wel. Ik kan me nog goed herinneren  dat ik vroeger liever een snoepje wilde op de momenten dat het niet mocht, dan op de momenten dat het wel mocht.
Ik geloof er sterk in dat iets leren altijd begint uit noodzaak of uit nieuwsgierigheid. Kijk maar eens naar een studie op school, als dit moet, dan moet het en dan lukt het vaak ook. Als je bijvoorbeeld een studie doet die je heel erg leuk vindt, dan boeit je dit en dan doe je dit uit plezier maar ook uit nieuwsgierigheid omdat je graag veel erover te weten wilt komen. Maar iedereen heeft wel iets waar diegene nieuwsgierig naar is. Iets waarvan je niet kan uitstaan dat het niet gebeurt en anderen hebben dat weer bij iets waar ze maar over blijven nadenken. Of iets wat je echt een keer zou willen uitzoeken. Het zijn allemaal voorbeelden van krachtige punten voor het leren en het onderzoeken. Door dit soort vragen aan jezelf te stellen ga je opzoek naar richtingen, antwoorden, voorbeelden, verhalen en nog veel meer. Nieuwsgierigheid is ook wel, zoals Joseph Kessels het noemt: "een intrinsiek motiverend sturingsmechanisme." Nieuwsgierig gedrag voedt zichzelf graag, omdat het leuk is en je er spanning uit haalt.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten